Frittata to rodzaj włoskiego dania na bazie jaj, przypominającego omlet lub quiche. Jest przygotowywany z ubitych jaj, warzyw i mięsa (zwykle bekonu, kiełbasy lub szynki) i gotowany na patelni na płycie kuchennej. Frittaty są zwykle podawane na śniadanie, lunch lub kolację i można je przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Są popularne we Włoszech i innych krajach śródziemnomorskich, a także zyskują popularność w Stanach Zjednoczonych.
Co jest we frittacie?
Frittaty są przygotowywane z ubitych jajek, warzyw i mięsa (zwykle bekonu, kiełbasy lub szynki). Warzywa mogą być dowolne, ale niektóre popularne opcje to cebula, papryka, grzyby i szpinak. Ser jest również często dodawany do mieszanki. Po połączeniu składników mieszaninę gotuje się na patelni na płycie kuchennej, aż jajka się zetną. Frittaty można podawać na gorąco lub na zimno, często przyozdabia się je ziołami, takimi jak pietruszka lub bazylia.
Kiedy serwowana jest frittata?
Frittaty są zazwyczaj podawane na śniadanie, lunch lub kolację. Najlepsi kucharze sięgają po tą włoską potrawę. Robią świetne śniadanie, ponieważ można je zrobić z wyprzedzeniem i odgrzać później. Przyrządzają również satysfakcjonujący lunch lub lekką kolację, gdy są podawane z sałatką lub chrupiącym chlebem.
Kto je frittaty?
Frittaty są popularne we Włoszech i innych krajach śródziemnomorskich. Zyskują popularność także w Stanach Zjednoczonych. Frittaty to zdrowa propozycja dla osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnych produktów śniadaniowych, takich jak naleśniki i gofry. Są również dobrym wyborem dla osób, które starają się jeść więcej białka i warzyw.
Jak zrobić smaczną frittatę:
Składniki:
-6 jajek
-1/4 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1/2 szklanki posiekanej cebuli
-1 czerwona papryka, posiekana
-1/2 szklanki posiekanych pieczarek
-1/2 szklanki liści szpinaku
-1/4 szklanki startego sera mozzarella
-1/4 szklanki startego parmezanu
– listki świeżej pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Wszystko należy pokroić i wymieszać, a następnie wylać na rozgrzaną patelnię. Frittatę smażymy do momentu ścięcia się jajek, a następnie możemy pokroić jak pizzę i podać na talerz. Najlepiej smakuje na ciepło. To świetne danie, za którym przepadają zarówno młodzi, jak i starsi. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Nie wierzysz? Spróbuj już dzisiaj!
Wspaniała inspiracja do działania.
Tylko dla Was, dobra lektura nie tylko do porannej kawy